меню
  • Винилестерни смоли - приложения

Винилестерни смоли - приложения

Винилестерните смоли са известни със своята отлична химическа устойчивост и високи механични свойства в корозивни среди.

 

Винилестерните смоли съчетават най-добрите качества на епоксидните и ненаситените полиестери. С тях може да се работи лесно при стайна температура и имат механични свойства, подобни на епоксидните смоли.

Винилестерни смоли се получават чрез реакция (естерификация) между епоксидна смола и ненаситена монокарбонова киселина. Те съдържат основа от полиестерна смола, подсилена с епоксидни молекули в основата на молекулярната верига.

 

За втвърдпване на винилестерните смоли, най-често се използва метилетилкетон пероксид (MEKП).

Вискозитетът на винилестерите е по средата между полиестери и епоксидни смоли, без разреждане със стирен. Самото разреждане въздейства на здравината - намалява якостта, но улеснява нанасянето с четка или пръскането с пистолет.

 

Винилестерните смоли са сходни по молекулна структура с полиестерните, но се различават главно по реактивните части, разположени само в краищата на молекулните вериги. Тъй като цялата дължина на молекулната верига е на разположение за поемане на натоварвания, това прави винилестерните смоли с по-голяма твърдост и по-устойчиви.

 

Винилестерните смоли притежават отлична адхезия към метали и бетон, устойчиви са на корозия, имат много добра разтегливост, което ги прави способни да поемат удари без повреди. Винилестерите се свиват значително малко при втвърдяване. Отличават се с висока термоустойчивост и притежават по – висока HDT (температура на топлинна деформация).
Молекулата винилестер разполага с малко на брой естерни групи. Естерните групи са податливи на разграждане от вода, чрез хидролиза, което означава, че винилестерните смоли проявяват много добра устойчивост на вода и много други химикали (концентрирани киселини, концентрирани основи, соли, пари и органични разтворители).

Винилестерните смоли обикновено втвърдяват при температура 23°С за 24 часа, като покритието придобива експлоатационни качества след 7 денонощия. 

 

Винилестерните смоли са подходящи за GRP резервоари, контейнери тръби, както и за други структурни елементи работещи в агресивни среди. Те са подходящи за химическата, нефтената и газовата промишленост, целулозно-хартиената промишленост, както и се използват в строителния сектор заради устойчивостта си към високи статични и динамични товари.

 

Винилестерните смоли се предпочитат от корабостроителната индустрия, за производство на автомобилни части и крила на вятърни турбини. Използват се също за бариерен слой при композитните басейни и производство на части за високотехнологични системи във въздухоплаването. Включват се в направата на фасади за сгради и армировки за мостове, и т.н. В допълнение към тези приложения, винилестерите също се използва в покрития, лепила, корнизни съединения, структурни ламинати, електрически приложения и военни / космически приложения.

 

При нас може да закупите винилестерни смоли (новолачна или бисфенолна) и винилестерни лакове и грундове за защита от агресивни корозионни среди. Предлагаме винилестерен грунд модифициран с каучук, винилестерен лак гласфлейк и винилестерен лак. Винилестерните материали притежават отлична адхезия към метал и бетон, устойчивост на атмосферни условия, устойчивост на агресивни среди (рН =1 - 14) в широк температурен интервал от - 50 до + 110-140С, вода (морска, питейна, техническа), неорганични киселини (сярна, солна, фосфорна, азотна, оцетна, мравчена, флуороводородна), соли (алуминиев сулфат и хлорид, натриев хипохлорид), пари от кисели и алкални газове (хлор, серен двуокис), петролни продукти, органични разтворители. За повече информация, пишете ни или се свържете с нас, за да ви консултираме.

          

 

 

14 04.2021 10 07.2021