меню
 • Видове епоксидни подове

Видове епоксидни подове

Полимерните подови покрития на база епоксидни смоли намират много широко приложение в строителната практика, а все по-често се използват и за лични цели. Техните предимства надскачат недостатъците. Основните им предимства са свързани с много висока механична якост, добра химическа устойчивост срещу действието на органични разтворители и алкални среди (основи), лесно нанасяне, възможност за изпълнение на противохлъзгащи повърхности, електропроводимост, трудногорими настилки, безискрови и химикоустойчиви подове, добра адхезия към различни основи. От естетическа гледна точка съществува голямо разнообразие на цветове и ефекти. Независимо от многото предимства, епоксидните саморазливни подови покрития притежават и някои недостатъци. Един от главните недостатъци на епоксидните подове е, че не са устойчиви на повишени температури (обикновено Tmax=50 °C дългосрочно и Tmax=70 °C краткосрочно). Като друг недостатък може да се посочи това, че за да се постигне едно добро крайно покритие е нужно да се мине през редица стъпки, които изискват време. Първо се отстраняват  дефектните участъци и се възстановява целостта на основата с подходящи материали; шлайфа се повърхността; грундира се с епоксиден грунд; нанася се лицевия слой от епоксидно подово покритие и при нужда се запечатва с лаково покритие (топкоут). Тези стъпки са задължителни, ако искате резултатът да бъде безупречен.

 

Епоксидните подови покрития предлагат редица предимства, включително:

 • Дълъг експлоатационен живот
 • Изключително разнообразие на цветове и външен вид
 • Влагоустойчивост
 • Отлична химична устойчивост
 • Антихлъзгащо действие
 • Статично управление
 • Устойчивост на термичен шок
 • Антимикробност

 

Епоксидните подови покрития са чудесен избор за настилка в много случаи. Те са много издръжливи, лесни за почистване и трудни за замърсяване.  Не всички епоксиди обаче са еднакви. Всъщност, има три основни типа: без разтворители, солвентни или с разтворители и такива на водна основа. Всеки тип има своите предимства в зависимост от конкретната ситуацията.

 

ЕПОКСИДНИ ПОКРИТИЯ БЕЗ РАЗТВОРИТЕЛИ

Този вид покрития представляват просто смола с някакъв втвърдител, без добавени вода или разтворители. Те създават най-дебелото подово покритие, обикновено това е най-издръжливият вариант. Това го прави добър избор за ситуации като складове, които ще са подложени на много тежки натоварвания.

Големият недостатък е, че покритията без разтворители имат много кратка жизнеспособност на сместта. Трябва да се положат в рамките на половин час /зависи от конкретната смола/, преди да е започало самото желирането и да стане трудно за разнасяне. Това прави значително по-скъпо самото им полагане.

Всички покрития без разтворители притежават по-дебел сух филм в сравнение с продукти на основата на разтворител или на водна основа. В зависимост от продукта и начина на нанасяне дебелината на филмът може да бъде 10 милиметра или повече. Този тип покрития се използват основно в промишлени и търговски предприятия.

Тези епоксидни системи осигуряват отлична издръжливост. Притежават много добра химикоустойчивост. 

 

ЕПОКСИДНИ ПОКРИТИЯ НА ВОДНА ОСНОВА 

Епоксидните подови покрития на водна основа или още водоразредими, набират все повече популярност.  Тяхното по-ниско съдържание на ЛОС се разглежда като ясно предимство, когато ограниченията за ЛОС са сравнителни строги. Епоксидните покрития на водна основа обикновено имат много ниско до нулево съдържание на разтворител и минимален мирис, и в зависимост от продукта, често могат да се прилагат върху бетон, докато все още е влажен или все още в процес на втвърдяване. Ние произвеждаме такъв тип подово покритие с науменования - Даупол В. Това покритие има матов финиш. Подходящо е за вътрешна употреба, тъй като под влияние на UV-лъчите променя цвета си. Част от приложенията му са за подово покритие за складове, производствени помещения, включително за такива в хранително-вкусовата промишленост, болници, училища, офиси и др.

Епоксидните покрития на водна основа са предназначени за слабо натоварване. Те са подходящи за офиси, лаборатории, болници, хранително-вкусови предприятия, където натоварването не е голямо и е необходимо да няма никакви емисии на летливи органични съединения (ЛОС).

Полагането на такъв  под се извършва на участъци, като влажността на въздуха трябва да бъде не повече от 85 %.

За удължаване на жизнеспособността на сместта се добавят добавки, които бавно се изпаряват, като вода, така че прозорецът за работа да бъде по-голям преди да започне активното втвърдяване. Голямото предимство на водоразредимите системи е, че не се отделят вредни изпарения. Това ги прави по-безопасни и по-лесни за работа.  

Въпреки това, епоксидна технология на водна основа все още не произвежда материали с нивото на химическа устойчивост и дълготрайност, необходими за много търговски и промишлени приложения.

 

ЕПОКСИДНИ ПОКРИТИЯ НА ОСНОВАТА НА РАЗТВОРИТЕЛИ (СОЛВЕНТНИ)

Епоксидни подови покрития на основата на разтворители/солвентни/. Този тип покрития притежават някои предимства пред другите видове епоксидни покрития. Имат по-голямата толерантност към замърсявания от петрол (което ги прави идеални за покрития за подземни паркинги и гаражи). Устойчиви са на разредени киселини, основи, масла, мазнини, бензини, керосин, алкални разтвори, агресивни газове. Поради съдържанието на разтворители, солвентните системи притежават по-високи нива на емисии на летливи органични съединения (ЛОС). ЛОС е всяко съединение, чиято начална точка на кипене, при стандартно налягане, е по-малка или равна на 250°С. От тук следва, че органичните разтворители спадат към летливите органични съединения. Тук трябва да споменем, че емисии на ЛОС се отделят по време на полагането и втвърдяването на покритието. Съдържанието на разтворители подобрява адхезията и самонивелиращите свойства на солвентните покрития. Солвентните покрития се препоръчват за вътрешна употреба ако няма да се положи топкоут с УВ защита върху тях, защото е възможно промяна в цвета на покритието.

Съдържание на разтворители намалява много малко здравината на този тип настилки, а също така тези подове са по-устойчиви на нефтени замърсявания по бетона.

 

Предимствата им пред епоксидните системи на водна основа обикновено включват следното:

 • По-голяма трайност и ефективност
 • По-толерантни за петролни замърсявания в бетонна повърхност, което ги прави идеални за гаражи и подземни паркинзи
 • Имат гланцово покритие

 

Затова този тип епоксидни настилки се разглежда като едно от най-добрите решения, които има за полагане на пазара. Тези покрития са и най-многобройните на пазара. Това обаче идва с компромис: разтворителят представлява ЛОС - летливо органично съединение, което ще създаде потенциално вредни изпарения, докато се полага самото покритие и няколко дни след това.  С навлизането в ЕС и Америка на нови регламенти е възможно потребителите да започнат да търсят по-екологични алтернативи.

Солвентните покрития и тези без разтворители, изискват повърността на която се нанасят да бъде много добре изсъхнала. Влажността на основата не трябва да е над 4% освен ако не се положи специален грунд за по-висока влажност - ние предлагаме такъв и той се казва Контактен епоксиден грунд. 

 

И трите вида настилка набират якост и втвърдяват за 24 часа, при температура около 23°С, а  придобиват експлоатационни качества след 7 денонощия.

Независимо кой тип покритие изберете, трябва да се съобразите с условията, на които ще се подлага то (външни и вътрешни условия, натоварване и др.). Винаги може да се обърнете към нас за съвет, ако се чудите кой вид покритите да изберете за Вашите цели.

03 02.2021 02 12.2021