меню
  • Ефектни пигменти за смоли, бои и покрития

Ефектни пигменти за смоли, бои и покрития

Пигментите са много малки твърди частички, които са със специфична форма и повърхност и отразяват светлината по определен начин, в резултат на което се получават ефекти, които създават илюзията за трептене на светлините, метално отражение,искри и вариация на цвета и блясъка. Те се променят в зависимост от ъгъла на гледане и източника на светлина.

 

Пигментите се класифицират в зависимост от това как отразяват светлината. Основните типове пигменти според цвета, който се получава са:

 

-бели пигменти;

-черни пигменти;

-цветни пигменти;

-ефектни пигменти;

 

Бели пигменти: Пигментните частици напълно разпръскват падащата светлина еднакво във всички посоки.

Черни пигменти: Пигментните частици поглъщат всички дължини на вълните на видимата светлина

Цветни пигменти: Пигментните частици поглъщат определени дължини на вълната на видимата светлина и разпръскват останалите дължини на вълните в зависимост от цвета

 

При ефектните пигменти нещата стоят по доста по-интересен начин. Ефектните пигменти могат да бъдат: металически пигменти, перлени пигменти, луминисцентни пигменти и флуоресцентни пигменти.

 

Метaлически пигменти

Металическите пигменти се състоят от тънки метални (предимно алуминиеви) частички както и от изключително тънки и блестящи пигменти, наречени вакуумно метализирани пигменти (VMP); те не са прозрачни и отразяват цялата падаща светлина в една посока. Пигментните частици действат като малки огледала, водещи до отразяващ метален блясък, когато се прилагат, за да дадат подравнена паралелна ориентация. Металическите пигменти притежават редица предимства: добра химическа устойчивост, лесни са за диспергиране без разтворители, сребристи/златни/бронзови нюанси с много добро покритие и яркост.

 

Перлени пигменти

Перлените пигменти са на основата на естествени или синтетични силикатни минерали, които са покрити с TiO2, Fe2O3 и SiO2.

Класическата седефена пигментна гама се основава на естествени минерали. Допълнителните обработки на повърхността водят до по-нататъшни ползи, например устойчивост на атмосферни влияния.

Синтетичните силикатни минерали са много по-чисти и по-бели от естествените минерали. Те имат по-тънки и по-еднородни частици. Перлените пигменти на основата на синтетиката показват по-голямо пречупване на светлината. Прозрачните пигменти с перлен блясък, селективно отразяват част от светлината, която директно пада върху гладката повърхност на специалните частичките. Другата част от светлината навлиза в прозрачните частици и се отразява частично или на границата между пигментите или на дъното на частичките. Вътрешно отразената светлина се наслагва в специалните частички, което води до взаимодействия със съседни пигментни частици, за да създаде допълнителни отражения. Частичното отражение на светлината и оптичното наслагване създават интерференционни явления, които заедно с множество вътрешни отражения образуват характерния външен вид на пигментите с перлен блясък.

Перлените пигменти на базата на стъклени (Ca-Al боросиликатни) частички дават много високи блясъци/подобни на диаманти ефекти/.
Цветните перлени пигменти се постигат чрез добавяне на цветен пигменти (Fe2O3, манганово виолетово, пигментно черно и тн.) към повърхностното покритие.

 

Луминисцентни пигменти

Луминисцентните пигменти реагират на дневна и изкуствена светлина, като абсорбират светлинната енергия, като я връщат обратно, когато светлинните условия се променят на по-тъмна среда. Луминисцентните пигменти могат да се използват в много приложения и продукти: като покрития, мастила, пластмаси, гума, керамика и стъкло. Също така намират голямо приложение и в играчки, предпазни или декоративни продукти.

Предимставата, които притежават луминисцентните пигменти са, че има голямо разнообразие от цветове и размер на частиците в пигмента, може да се открие под гормата на прах или готов мастербач. Предлагат се и пигменти, които се виждат под UV или IR светлина.

 

Флуоресцентни пигменти

Флуоресцентните пигменти увеличават наличното цветово пространство и създават нови и по-ярки сенки в чист вид или в комбинация с други оцветители.

Флуоресцентните пигменти за дневна светлина са фино смлени смолни системи, които имат вградени уникални флуоресцентни багрила. Типът смолиста система определя химичните свойства на различните гами и приложения. Флуоресцентните цветове са много по-ярки от конвенционалните нефлуоресцентни цветове и често се изискват само малки количества, за да се постигне ярък флуоресцентен ефект. Заради изключителният им блясък, дневните светлини флуоресцентни пигменти са особено полезни, когато е необходима видимост от разстояние. Крайният цвят и непрозрачността зависи от характеристиките на използваната система като както и зареждането и вида на флуоресцентния пигмент и използването на какъвто и да е непрозрачен пигмент. Флуоресцентните пигменти се разпръскват много лесно, като се получават много ярки цветове.

 

Към момента при нас може да намерите прахообразни пигменти като зелено, жълто, бяло, синьо, червено.

Съвсем скоро и ние в Химатех ще предлагаме широк набор от ефектни пигменти, които ще продаваме на клиентите ни както и подови покрития и бои с ефектни пигменти.

Очаквайте скоро!

 

24 11.2020 21 04.2021