меню
  • СИЛИКОНИ ТИП „RTV-2“

СИЛИКОНИ ТИП „RTV-2“

Какво представляват RTV-2 силиконите?

RTV-2 силиконите са двукомпонентни системи, които вулканизират (втвърдяват) при стайна температура (температура на околната среда), без да се налага допълнителното им загряване..
Обикновено първият компонент от системата представлява силикона в чист вид или с вложени в него адитиви и пълнители, а втората част се състои от омрежител (втвърдител) или катализатор, който ще реагира, когато двете части се смесят заедно в строго определено съотношение, за да се придадат желаните крайни свойства на вулканизата (компонент 1 + компонент 2). Всяка част от системата може да бъде персонализирана да произвежда променливи степени на вискозитет, адхезия, механични, химични или температурни характеристики на устойчивост на крайния продукт (вулканизата).

RTV-2 силикони са и всички силиконови пасти с марката "Силаст Д2", предлагани от повече от 25 години от Химатех АД. Те са изключително лесни за експлоатация, с много добри механични свойства и висока термостабилност (до 200 °С).

 

Химична структура на RTV-2 силиконовите системи

RTV-2 силиконът обикновено се произвежда като сравнително нисковискозна прозрачна течност или подобен на паста материал с по-висок вискозитет и включени в него адитиви, от който след смесване с втвърдител/катализатор и втвърдяване при стайна температура, се получава един от най-разпространените класове силиконови продукта – еластомерите. RTV-2 типът обикновено включва силиконови полимери с прави вериги, минерални пълнители за механична якост или силиконови смоли, омрежител/катализатор и инхибитор за контрол на живота на сместа (експлоатационното време), така че да може да бъде подходящо обработен в зависимост от крайната цел (изготвяне на калъпи с цел точна репродукция на орнаменти и детайли, направа на уплътнители и изолатори, заливка и запечатване на материали и много др.). Омрежването се инициира чрез смесване на двата компонента и се получава чрез реакция на поликондензация, като се използва катализатор от органично свързан калай, който продуцира алкохол, или чрез реакция на присъединяване с платинен катализатор, който не генерира странични продукти.

В това отношение Химатех АД се стреми да предложи на своите клиенти голям диапазон от продукти, с цел да отговори на всички търсения и към момента разработва система с платинен катализатор, за да подобри и разшири възможностите за използване на RTV-2 силиконите, като ги направи по-еластични и гъвкави и едновременно с това да могат да се използват успешно и за медицински цели, в хранително-вкусовата промишленост, за направата на детски играчки и други безопасни продукти. 

 

Свойства на RTV-2 силиконовите продукти

Силиконовите продуктите, тип RTV-2 се отличават с редица от високоефективни термохарактеристики, които ги правят изключително стабилни в широк температурен диапазон, като еластомерите остават гъвкави от -80 °C до +250 °C, а някои могат да преодолеят и еднократна експозиция на температури от +300° С. Те се разлагат само при температури над 350-400 °C, образувайки инертен силициев налеп, който е незапалим и негорим.

RTV-2 силиконите притежават и отлични диелектрични свойства, което от своя страна ги прави особено подходящи за високоефективна електрическа изолация. От гамата силиконови продукти на Химатех АД, такъв тип са добре познатите "Силаст Д-2 Е", Силаст Д-2 ЕТИ20" и "Силаст Д-2 ВН"

В сравнение с други материали, използвани със същата функционалност като полиуретана, тяхната термична устойчивост създава огромно предимство, а огнеустойчивостта, която обикновено се изисква за защита на електронните системи, е изключително добра в случая на силиконови формулировки. Също така, в сравнение с други материали като епоксидни смоли, силиконите предлагат предимството на изключителна гъвкавост, която не създава напрежение по време на диференциалното разширяване на електронните компоненти. Характеристиките на устойчивостта им включват и способността да издържат на дълги периоди на излагане на тежки атмосферни условия. Те също така имат и много добри механични свойства и ниско повърхностно напрежение, което им позволява да възпроизвеждат правилно повърхностните детайли, което ги прави отличен материал по избор за формоване.

Химатех АД предлага и тиксотропиран RTV-2 силикон, който позволява снемането на отпечатък и изготвянето на прототип от сложни детайли, позиционирани във вертикална посока – "Силаст Д-2 О".

RTV-2 силиконовите системи на Химатех АД се предлагат в широк диапазон на вискозитет и твърдост, за да успеят да обхванат възможно най-голям набор от способи и приложение на клиентите. Те варират от по-мек и по-течлив („Силаст Д-2 П15“) до среден („Силаст Д-2 П3“ и „Силаст Д-2 П30“) и много гъст и твърд („Силаст Д-2 Шор 60“ и „Силаст Д-2 Шор 70“).

 

Защо да изберем RTV-2 силикон?

RTV-2 силиконите се използват в широк спектър от индустрии и позволяват голям обхват от приложения. Те служат за производство на гъвкави форми и матрици за производството на широка гама от технически и механични части за промишлеността, детайли и орнаменти за занаятчийството и арт-изкуството. Под формата на еластомери, RTV-2 силикони се използват и за капсулиране и заливане на електронни компоненти във високотехнологично и чувствително оборудване. Този тип силикони, се характеризират и със своята хидрофобност. Продукт на Химатех АД, базиран на това свойство е силиконовият импрегнатор за текстил.

RTV-2 силиконите осигуряват високи нива на експлоатация поради своите висококачествени термо- и механични свойства. В полза на потребителите, силиконовите модификации от типа RTV-2, могат да бъдат проектирани така, че да отговарят на възможно най-много показатели. Този тип силикони позволяват втвърдяване на дебели слоеве. Предлагат се под формата на добре стичащи се вискозни течности/пасти, саморазливни или тиксотропирани, с много добра адхезия към широка гама от основи и дълъг експлоатационен живот на вулканизата.

 

07 01.2021 05 08.2021