меню
  • Предимствата на кварцовата епоксидна настилка

Предимствата на кварцовата епоксидна настилка

Кварцовата епоксидна мозайка представлява трикомпонентна композиция на основата на епоксидна смола, която намира приложение като защитно и/или декоративно покритие на зони, подложени на тежък трафик, абразивно и химическо въздействие, атмосферни условия и др. Кварцова епоксидна мозайка включва различни видове зърнометрия на финния агрегат (пясък), което спомага за по-плътното разпределяне на пясъците в смолата, повишавайки качествата на крайното покритие. Поради съдържанието на голямо количество кварцов пясък, кварцовата епоксидна мозайка е много по-здрава от стандартния саморазливен епоксиден под и притежава редица предимства, с които други видове подови покрития не могат да бъдат похвалени.

 

Част от предимствата на цялостната епоксидна кварцова система са:

 

- Силна механична здравина, износоустойчивост и химикоустойчивост;

- Противохлъзгащ ефект;

- Добро сцепление;

- UV стабилност;

- Добър външен вид;

- Възможност за използване на разноцветни пясъци

 

Изключително универсална система за подови настилки, подходяща за различни зони:

 

- Места с голям трафик;

- Индустриални помещения;

- Плувни басейни;

- Душове, тоалетни и други мокри помещения;

- Медицински заведения и ветеринарни клиники;

- Външни и вътрешни площадки (дворни пространства, външни и вътрешни паркинги и др.);

 

Нанасяне на система от кварцова епоксидна мозайка:

Системата се състои от грунд, кварцова епоксидна мозайка и полиуретанов топкоут.


На първо място основата трябва да бъде чиста, без наличие на прах, масло, мазнини, стари покрития и други замърсявания. Основата се подготвя механично, чрез бластиране или фрезоване за отстраняване на циментовото мляко и достигане на здрава и текстурирана повърхност. При премахване на повърхностния слой се откриват напълно дефектите като шупли, празнини, пукнатини. Всичкият прах, ронливи твърди частици се отстраняват с четка и прахосмукиране. Запълването на дупки,пукнатини и изравняването на основата се извършва с полимербетон, епоксиден кит или шпакловка. След запълването на пукнатини, фуги и други дефекти се шлайфат и отново се прахосмучи. Когато влагата в основа е до 4% се грундира с „Епоксиден грунд за бетонни подове“, а при наличие на по-висока влага - „Епоксиден контактен грунд“. Грундът прониква в дълбочина и осигурява добра адхезия между основата и покритието. Ако след грундирането са останали микропори се нанася втори слой грунд. Нанасянето на грунда става с четка, късокосмест валяк. Преди нанасяне на основното покритие се смесват смолата и пясъка, като се хомогенизира много добре с механична бъркалка или дрелка с бъркалка. След това се добавя втвърдителят. Разбъркването продължава около 5-6 минути. Нанасянето става чрез шпакла, назъбена шпакла или мистрия. Ако покритието е за външна употреба и ще бъде изложено на атмосферни условия, препоръчваме да бъде нанесен и „Полиуретанов лак“, като топкоут. Това предава още по-голяма здравина и устойчивост на UV-лъчи, химикали, надраскване и удари.

 

 

Епоксидната кварцова мозайка е един отличен избор, с който не бихте сбъркали. Може да бъде направена в един цвят или многоцветна, в различни цветови комбинации. За повече информация, пишете ни или се свържете с нас, за да ви консултираме.

27 09.2021 02 07.2022