меню
  • Покрития с микростъкло (гласфлейк) и техните приложения

Покрития с микростъкло (гласфлейк) и техните приложения

Микростъклото (гласфлейк) представлява насипен материал, съставен от множество малки стъклени люспи, които могат да бъдат различни по размер (0,1 – 7 µm). Стъклото се характеризира като твърд аморфен материал, който всъщност  се получава при много бързото охлаждане.

 

Има два основни метода за производство на гласфлейк. Първият се нарича „метод на мехурчетата“, при който голямо парче стъкло се разтапя до течно състояние при температури от 350-2500˚С, издува се в тънък балон под външно охлаждане и след това се натрошава на ситни части. Получените парчета се пресяват и разпределят по големина на люспите. Вторият метод е „метод на центрофугата“, при който високотемпературно течно стъкло се поставя в специален съд с много висока центробежна сила, където поради създалият се вихър, се образуват малки стъклени люспи.

 

Гласфлейкът е материал с широко приложение. Подходящ е за различни системи на база полиестерни, винилестерни, епоксидни смоли и др. Стъклените люспи образуват плътни и припокриващи се слоеве, които формират  бариери, подобни на лабиринт структури, които са силно непропускливи. Микростъклото придава на покритието отлична устойчивост на  корозия, химикоустойчивост (киселини, основи, разтворители, солеви разтвори и др.) температуроустойчивост и много добри механични свойства. Добавянето на гласфлейк създава така нареченото армиране (подсилване) на покритието, като повишава гъвкавостта, твърдостта и устойчивостта на абразия.

 

Използва се за изолации и защита на метални и бетонни повърхности в атомната и топло енергетика, металургия, химическа и нефтохимическа промишленост, петролни бази паркове и др. Видове обекти и съоръжения – скрубери, метални цистерни и резервоари, тръбопроводи и газоходи, вентили и помпи, облицовка на реактори, кутии за кондензатори, съоръжения на пречиствателни станции, метални конструкции на производствени цехове и инсталации, сероочистващи инсталации и др.

 

За да се постигне качествено крайно покритие, независимо какво е то, основата трябва да бъде подготвена по специален начин.

Подготовката на бетона се извършва механично, с използване на абразивно почистващо съчноструене или фрезоване за отстраняване на циментовото мляко и достигане на здрава и текстурирана повърхност. Слабият бетон трябва да се премахне, а повърхностните дефекти /шупли, празнини, цепнатини/ да се разкрият напълно. При необходимост шуплите, дупките, цепнатините се запълкат с кит, като преди това се грундират. След втвърдяване на кита обработената повърхност се шлайфа за да няма грапавини. Всичкият прах, свободни и ронливи частици трябва да бъдат отстранени напълно, преди полагането продукта, с четка и прахосмукачка. В някои случаи се налага изравняване на цялата повърхност, което се извършва чрез шпакловане, след като основата е предварително грундирана.

Металните повърхности трябва да бъдат подготвени чрез бластиране до Sa 21/2. /ISO 8501-1/. Нагара от заваряването трябва да се отстрани. Фугите и заварките трябва да се прешлайфат. Металната основа трябва да бъде без замърсявания, омаслявания, които влошават адхезията. Препоръчително е почистване с водоструйка преди бластиращото почистване.

 

Един отличен избор за защитно покритие от много високо ниво са системите гласфлейк на база винилестерни смоли. Винилестерите от своя страна се характеризират с много добра адхезия към метал и бетон, устойчиви са на корозия, притежават висока температуроустойчивост и еластичност, което ги прави способни да поемат удари без повреди. Ние бихме могли да предложим именно такава система, състояща се от:

 

- Грунд- „Винилестерен грунд модифициран с каучук“ или „Винилестерен грунд ChimVEP”; Този тип грундове превъзхождат традиционно използваните, прижавайки повишена адхезия към основата, водо- и химическа устойчивост.

- Лак-  „Винилестерен лак тип Гласфлейк“; Този лак е силно предпочитан за защита на метални повърхности от агресивното въздействие и високи температури (140°С-230°С).

11 01.2022 09 11.2022