меню
  • Как да постигнем ефект на „океански вълни“ със смола ?

Как да постигнем ефект на „океански вълни“ със смола ?

Тайната за създаване на красива и реалистична картина с морски вълни, се крие само в подходяща епоксидна смола и сешоар. Става въпрос за много лесна техника, която включва изливане на няколко тънки слоя смола  в различни нюанси на синьото. След което се поставя слой бяло, който се издухва със сешоар, за да се създаде ефект напомнящ на морска пяна. Смолата е от съществено значение за постигане на този океански ефект. Чистотата, консистенцията и блясъка на крайния резултат са характеристики, които не може да постигнете с друг материал. Може да използвате от нашите смоли: смола ART 100, смола Deep 405, смола Chimepox 1652, смола устойчива на жълтеене 600mpas както и полиуретанов прозрачен лак за запечатка на творбата.

 

Поставянето на различни нюанси на синьото предизвиква усещане за движение и дълбочина на водата. Синеещата вода контрастира с белите гребени на вълнитe, че чак ти се иска да се гмурнеш в нея.


Ще се нуждаете само от:


-епоксидна смола

-оцветители за смоли

-дървено пано, кръгло или крадватно

-сешоар

-пластмасови кофички и чашки за миксиране

-клечки за зъби

-покривка или мушама, върху която да работите

-подпори

-фенерче

-нещо с което да покриете творбата, за да я предпазите от прах

 

1.Подредете вашите материали преди да започнете:
Подредете инструментите си, така че всичко да е под ръка и включете прахоуловителя си. Ако искате да запазите ръбовете на паното чисти, ги облепете с бояджийска лента, за да не се изцапат със смола. Ако искате и ръбовете да бъдат заляти, повдигнете панела с бояджийски пирамиди, лего блокчета или пластмасови чашки.

 

2.Подгответе си оцветените смоли:

Дозарайте смолата и втвърдителя според указанията на етикета (в повечето случай това става тегловно) и ги разбъркайте хубаво (около 3 минути), като оберете хубаво стените и дъното. Разделете смолата на равни количества в няколко палстмасови чашки, по една за всеки цвят. Може да използвате прахообразен или течен пигмент. Ако използвате прахообразен пигмент, той се слага в смолата и след това се добавя и втвърдителя. Ако използвате течен:капнете няколко капки във всяка чашка, като ги разбъркате добре. Не се страхувайте да капете капки, важното е да получите цветовете, които искате. След като миксирате всичко, се убедете, че са изминали поне 10 минути преди да започнете да създавате творението си. Ако опитате да го излеете предварително, ще бъде прекалено течно: ще получите мътни цветове и може да изгубите търсения ефект.

     

Течните пигменти са доста наситени, за това препоръчваме да започнете с по-малко количество и после да добавите ако е необходимо. Никога не добавяйте повече от 6% пигмент, от общия обем смола и втвърдител.

Проверете прозрачността, като използвате пръчка и издърпате по стените част от сместта: ако е прекалено прозрачна, добавете още пигмент до получаване на търсения от вас цвят.

 

3.Създайте плаж:

След като оцветената смола е имала възможност да се сгъсти, сте готови да я излеете.
Първо започнете с бежавото като на пясъка, за да изобразите плажа. Ако използвате кръгло пано, нанесете цвета в близкия до Вас сегмент на паното. Разнесете смолата с пластмасов нож или с клечка от сладолед.

 


4.Създайте океана:
Дойде ред и на океана. Започнете с по-тъмния тюркоазен цвят, за да пресъздадете по-дълбоките и тъмни части на водата. Нанесете този цвят само на половината панел, като започнете от срещуположната страна на пясъка.

Чувствайте се свободни да добавяте колкото пигмент искате. Ако искате по-тъмен цвят добавете още, съответно ако искате по-светъл цвят добавете бяло.

Следва изливането на светлият тюркоаз. Колкото повече  се доближавате до брега може да изсветлявате цвета. Може и да дръпнете леко светлите цветове върху тъмните и да прелеете добре. Тук говорим изцяло за Вашето виждане и желание. Оставете тънка лента между океана и брега, за да не се срещат двата цвята и за да не стане размазано.
Прелейте добре линиите между тънмия и светлия цвят, за да създадете плавност, дълбочина и естествен завършек на цвета.

 

5.Създайте вълните:

Тук вече ще се случи магията.

Малки капки и тънка линия от бяла смола, между брега и океана: това ще създаде илюзията, че вълните се разбиват в брега. Направете ги по-малки, винаги може да добавите още смола.

Добавете още две или три тънки линии, където пожелаете в океана.

 

6. “Нека вълните се разбият сега!“

Сега сме готови за забавната част. Ще използваме сешоара, за да „избутаме“ смолата. Раздухвайте смолата така, че да се образуват линии и клетки, които да приличат на разбиващи се вълни.

Започнете с най-ниската степен на сешоара, за да имате пълен контрол върху движението. Насочете сешоара към бялата ивица, между брега и океана, и местете сешоара напред-назад, докато не заприлича на вълна.

Съвет: Ако смолата престои известно време, това ще Ви помогне, след като се излее върху синьото да не се слее с него.

Преместете се на следващата вълна. Започнете по същият начин, докато се оформи вълна. Ако вълната прекалено много се слее и се изгуби, не се притеснявайте, добавете още бяло.

Вземете клечка за зъби, и оформете пяната на вълните.

 

Не забравяйте да облепите ръбовете, за да не се  стича смолата.

 

Ако веднъж се усъвършенствате в тази техника, ще можете да добавите каквото пожелаете: миди, скали и пясък. Независимо дали сте начинаещи или професионалисти в това изкуство, крайният резултат носи много голямо удовлетворение и хубави емоции.

Предлагаме епоксидни смоли с различни характеристики, с които може да постигнете повече от перфектни резултати. Трябват ви само време, експерименти и добро настроение :)

 

Моля имайте предвид, че всяка смола е различна и затова е наложително да четете етикетите и техническите листове на продуктите преди употреба!!!

01 01.2021 25 06.2021