меню
 • Предимства на полиуретановите композиции като покрития

Предимства на полиуретановите композиции като покрития

Полиуретаните са група химични съединения-полимери получени в резултат на химичната реакция на полиолни смоли с изоцианатни втвърдители. Изоцианатните съединения са много силно реактивоспособни и реакцията им с полиолите протича спонтанно при нормална температура. Полиуретаните са универсални продукти ,които благодарение на своята трайност, , гъвкавост и устойчивост на химични агенти и изтриване намират много широко приложение. Обичайно се използват в производството на пластмаси,еластомери, изолации, твърда  и еластична пяна, лакове и различни покрития. Намират широко приложение в медицинската техника. В основата са на много от съвременните индустриални лепила, незаменима част са от лаково-бояджийската система в автомобилостроенето и корабо и лодкостроенето, в поддръжката и запазването на стари превозни средства и плавателни съдове. Полиуретановите покрития са незаменими за запазването на качествата на изложени на открито повърхности от дърво.

 

За целите на различните приложения на полиуретаните са разработени и непрекъснато се разработват нови вариации на основните продукти, със свойства моделирани да удовлетворяват специфичните потребности на приложенията, за които са създадени.

 

В основата си полиуретановото покритие представлява течна пластмаса, която се втвърдява и образува твърд и еластичен слой върху дадена подложка ( метал, бетон,дърво, пластмаса ). Напълно втвърдения слой придава траен гланц на повърхността,  устойчив е на химични агенти, вода, изтриване и температура. Гланцовото покритие отблъсква водата, устойчиво е на корозия и предпазва от надирания, петна и УВ лъчи. Един от решаващите аргументи за използването на полиуретанови продукти е тяхната устойчивост на изтриване. Десетилетия наред полиуретаните се използват във високо абразивни среди благодарение на тяхната забележителна устойчивост на изтриване в сравнение с други елестомери, пластмаси и метали. Изработените от полиуретан части и елементи на различни системи трайно  демонстрират до 10 пъти по-добра устойчивост на изтриване в сравнение с други еластомери.

 

Твърдостта на полиуретановите продукти запълва междината между гумените вулканизати и пластмасите. Те са по-твърди от гумените вулканизати, което допринася за забележителната им товароносимост, но са по-меки и ковки от пластмасите, което обяснява изключителната им устойчивост на удар и обща жилавост. Изключително жилави са, като демонстрират много висока устойчивост на срязване и на разкъсване. В много случаи полиуретановите еластомери надживяват метала, пластмасата или гумата в силно абразивни среди.

 

По отношение на устойчивостта на масло и химикали, в зависимост от конкретното приложение са налице полиуретанови продукти притежаващи масло и химикоустойчивост превишаващи други материали.

 

Боите произведени на основата на полиуретанови смоли са много по-трайни от „обикновените“ бои, особено когато са приложени на места където има много очуквания и надраскване.

 

 

 

„Обикновените“ бои се предлагат в по-богата цветова гама, но това не е пречка ако се приложи ситема с основна „обикновена“ боя и финишен слой от безцветен полиуретанов лак.

Времето  за съхнене на полиуретановите  бои, лакове и покрития  е  много важен параметър.Той  може да бъде моделиран в широки граници в зависимост от потребностите и изискванията на съответните приложения. Обичайно това време е  около 6 - 8 часа. Втвърдяването отнема 24 часа, а достигането на оптимални физични и функционални показатели – 7 дни.

Въпреки, че много хора използват термините полиуретан и епокси като взаимозаменяеми,те всъщност са два отделни вида покрития със собствените им свойства и предимства. Тъй като и двата вида са износоустойчиви системи, всяка една от тях работи добре в натоварени места.

Най-правилният избор за всеки отделен случай може да се направи когато се знаят разликите между тях.

 

Химатех АД произвежда и предлага на пазара група от полиуретанови продукти с различно приложение:

 

 • Полиуретанов контактен грунд Chimapur CPU - трикомпонентен състав на полиуретан-циментова основа, намиращ приложение, като защитно покритие на индустриални подове, подложени на  тежък трафик, агресивна среда, температурен шок и други.
 • Полиуретанов грунд за бетон Chimaprime PU-C - Полиуретановият грунд за бетон е двукомпонентен грунд подходящ за импрегниране на почистени и обезпрашени бетонни повърхности с цел осигуряване на адхезия към следващите защитни слоеве.
 • Полиуретанов грунд за метал Chimaprime PU-M- антикорозионен грунд за метал за нови и стари повърхности от черни метали и метални конструкции, експлоатирани на открито и закрито.
 • Полиуретанов цинк-фосфатен грунд Chimaprime PUZP- Висококачествен антикорозионен грунд, съдържащ цинков фосфат за вътрешна и външна употреба. Подходящ за стоманени, чугунени и метални повърхности, изискващи отлична антикорозионна защита.
 • Полиуретан-циментово подово покритие Chima PUC Flooring - 3-компонентен полиуретан-циментов саморазливен под 

 

Лак и Емайллак

 • Полиуретанов лак Chimapur L- Полиуретановият лак е прозрачен и притежава много добри декоративни качества, висока атмосферо-, водо- и химическа устойчивост, много добра адхезия към черни и цветни метали, дърво, бетон.
 • Полиуретанов лак мат Chimapur LM – не пигментиран полиуретанов лак с мат ефект.
 • Полиуретанов емайллак ChimaPUR Interior - Тънкослойно полиуретаново подово покритие предназначено за вътрешна употреба.
 • Полиуретанов емайллак Chimapur E - Пигментирано в цвят по RAL финишно външно или вътрешно покритие в антикорозионните системи, или самостоятелно, с много добра атмосфероустойчивост и дълговечност.
 • Полиуретанов емайллак мат Chimapur EM – полиуретанов емайллйк с мат ефект.

 

При запитване специалистите на “Химатех“ АД правят професионална оценка на изискванията и спецификата на всеки потенциален обект и предлагат най-подходящото за съответните потребности решение.

 

 

27 07.2023 02 02.2024