меню
  • Грунд АК - 014

Грунд АК - 014

Грунд АК-014 представлява суспензия на антикорозионни пигменти и пълнители в разтвор на поливинилбутирална смола в смес от подходящи органични разтворители, с добавки. Произвежда се в жълт цвят.

Грундът е въздушно съхнещ материал, който притежава отлична  адхезия към метал -  (неръждаема стомана, цветни метали),  добра атмосфероустойчивост и устойчивост на бензин, минерални масла и вода, устойчивост в  температурен интервал -30°С до  + 80°С,  много добри  физико- механични показатели. С цел повишаване на експлоатационните качества на покритието се допуска сушене в продължение на 10 – 15 минути при температура 100 – 110°С.

Предназначение Грунд АК-014 се използва за грундиране повърхности от неръждаема стомана и сплави на цветни метали със специално предназначение. Подходящ за
основа на винилови, хлоркаучукови, алкидно-стиролни и др.емайллакове и бои.

Средният разход на грунд АК-014 е 100 – 120 гр/м² за 1 слой. Грундът съхне при температура 23°С за 30 минути.

 

Подготовка на повърхността

Правилната подготовка на основата е един от важните фактори определящ дълготрайността на полимерното антикорозионно покритие.

Металните повърхности трябва да бъдат подготвени чрез бластиране до Sa2 ½ (ISO 8501-1 ).Нагара от заваряването трябва до се отстрани ,фугите и заварките трябва да са прешлайфани.Трябва да се постигне средна стойност на повърхностния профил RZ>50 микрона,основата трябва да бъде без наличие на замърсявания,стари покрития,прах,омаслявания,които влошават адхезията между повърхността и покритието.Преди бластирането  е необходимо почистване с водоструйка.

УСЛОВИЯ НА ПОЛАГАНЕТО

Температура на основата и на околната среда - от +100 С  до +350С;

Съдържание на влага в основата-под 4%;

Относителна влажност на въздуха-не повече от 85%;

Точка на оросяване-Пазете от поява на конденз!

 

Температурата на основата и невтвърдилия материал трябва да бъде с поне 30С над точката на оросяване ,за да се избегне риска от конденз и поява на побеляване и шупли по повърхността на положения материал.

 

НАЧИН НА ПОЛАГАНЕ

Разбъркайте с механична бъркалка в продължение на 3-4 минути,като обърнете особено внимание на хомогенизирането в близост до стените и дъното на съда.Разбъркването може да се извърши с електрически миксер или друго оборудване със скорост на разбъркване 300-400 об./мин.

Полагане - Покритието може да бъде нанесено  с твърда четка ,късокосмест, устойчив на разтворители валяк или безвъздушно пръскане.