меню
  • Полиуретанов грунд за бетон

Полиуретанов грунд за бетон

Предназначение

Полиуретановият грунд за бетон е двукомпонентен грунд подходящ за импрегниране на почистени и обезпрашени бетонни повърхности с цел осигуряване на адхезия към следващите защитни слоеве. Използва се преди нанасяне на саморазливна подова композиция и др. Полиуретановият грунд за бетон притежава висока устойчивост на атмосферни влияния, UV-лъчение, въздействие на химически агенти и добра водоустойчивост.

Подготовка на основата

Бетонната основа трябва да бъде здрава и предварително подготвена. Подготовката се извършва механично, с използване на абразивно почистващо съчноструене или фрезоване за отстраняване на циментовото мляко и достигане на здрава и текстурирана повърхност. Слабият бетон трябва да се премахне, а повърхностните дефекти (шупли, празнини, цепнатини) да се разкрият напълно. При необходимост шуплите, дупките, цепнатините се запълкат с кит, като преди това се грундират. След втвърдяване на кита обработената повърхност се шлайфа, за да няма грапавини. Всичкият прах, свободни и ронливи частици трябва да бъдат отстранени напълно, преди полагането на продукта, с четка и прахосмукачка. В някои случаи се налага изравняване на цялата повърхност, което се извършва чрез шпакловане (след предварително грундиране) с кит или разтвор на чиста епоксидна смола и пясък.

Начин на приложение
Преди нанасяне се смесват 100 т.ч. Полиуретанов грунд за бетон (компонент 1) и 48 т.ч. втвърдител (компонент 2). Хомогенизира се добре. Продуктът не се разрежда! Нанася се с четка, валяк или чрез шприцване. Жизнеспособност на сместа 2 -3 часа. Температура на полагане е от 10°С до 30° и влажност на въздуха под 75%. Трябва да се следи влажността на основата да е под 4%. В противен случай е възможно да се получат дефекти, които да компрометират покритието . Втвърденото покритие е подходящо за експлоатация в широк температурен интервал от -15°С до +70°С. Мръсните инструменти се измиват с технически ацетон или „Разредител смесен“.

Разход и съхнене
Средният теор. разход на полиуретанов грунд за бетон е 150-180 g/m². Грундът втвърдява при температура 23°С за 24 часа. При силно пропиващи повърхности може да се наложи втори слой грунд. При полагането на следващ слой, операцията трябва да се извърши, в зависимост от условията, между 24-я и 48-я час от полагането на покритието. Предният слой трябва да е втвърдил напълно, без меки места и лепнеща повърхност.

Опаковка: 5, 10, 20 кг