меню
  • Силиконов лак/смола КО 85

Силиконов лак/смола КО 85

Приложения:
Лакът на основата на силиконова смола е приложим за външни и вътрешни работи по метал и дърво. Той е влагоустойчив и подходящ за защитно покритие при температура до + 400 ° C (до + 500 ° C при краткотрайно излагане). KO-85 придава ефект на "мокър камък" върху камъни, настилки.

Топлоустойчивият лак KO-85 е смес от разтвори на полифенилсилоксанова смола и полибутилметакрилатна смола в органични разтворители.

Предимства на продукта

- Смолата KO-85 има висока топлоустойчивост (използва се за покриване на части, непрекъснато работи при + 300 ° С - + 400 ° С и до + 500ºС (кратко излагане).
- Увеличава живота на повърхностите.
- Придава блясък, създава ефект на "мокър камък".
- Осигурява опазване на паметници. KO-85 има мощен укрепващ ефект.
- Прониква дълбоко в порести основи.
- Изпълнява функцията на грундиране и индивидуално покритие, когато се нанася в няколко слоя.
- Освен това може да бъде покрит с акрилни бои с разтворител и силиконови органични емайли 
- Възстановява повреденото покритие на боята.
- Лакирането осигурява трайност на механичните натоварвания.
- Предпазва от влияние на водата.
- Осигурява устойчивост на въздействието на атмосферата и атмосферните условия.
- Обработените повърхности придобиват подобрена устойчивост на агресивна среда, устойчивост на бензин. Обработените повърхности демонстрират устойчивост на масла и смазки.
- Емайллак с тази продукт е устойчив на краткотрайно излагане на минерални масла, бензин, керосин, синтетични масла.
- Лаковото покритие има диелектрични свойства.
- KO-85 смола има перфектни адхезивни свойства.

Силиконовият лак KO-85 може да се използва и за хидроизолация, декоративна и защитна импрегнация на порести минерални строителни материали:
тротоарни плочи и павета;
камък (мрамор, гранит);
пясъчник;
керамика (плочки, тухли);
бетон, пенобетон;
цимент, цименто-влакнести материали, гипсокартон и блокове и др .;
тухла, тухлена зидария;
азбестоциментови плоскости, шисти и др.

KO-85 се използва и като лак за под. Препоръчва се за укрепване и обезпрашаване на бетонни подове, включително промишлено приложение, обработка на фасади и основи на сгради, стоманобетонни индустриални конструкции и други конструкции преди боядисване с акрилни органично-разтворими бои. Лакът е чудесен за декоративно и защитно покритие на печки, фурни и камини. Като каменна импрегнация, KO-85, когато се нанася в няколко слоя, образува независимо устойчиво на атмосферни влияния защитно и декоративно покритие с ефект „мокър камък“ за декоративен камък, тухлена зидария, тротоарни плочи и други порести минерални повърхности.

 

Метални повърхности:

Защитно покритие на метални изделия и конструкции, които се експлоатират при температури от + 200ºС и повече. Предназначен е за антикорозионна защита на продукти, изложени на високи температури. Като защитен лак за метал, KO-85 се използва в дългосрочно експлоатирани покрития при температури от -40ºС до + 400ºС (краткосрочни до + 500ºС).
KO-85  се използва в индустриалния сектор за покритие и защита на:
изпускателни системи и тръби на автомобили; ежектори;части от котли, пещи, пещи за изгаряне, полимеризационни пещи, пещи за пиролиза и друго отоплително оборудване;
изпускателни тръби, комини; кабелните опашки, тръбопроводи, газопроводи, нефтопроводи, газопроводи, паропроводи. Също така KO-85 е подходящ за декоративни изделия от стомана, мед, алуминий.

 

Производство на топлоустойчив емайл:

Топлоустойчивата силиконова органична смола КО 85 е подходяща и за изготвяне на термоустойчиви емайллакове за електропромишлеността, като средство за импрегниране на изолационни оплетъчни материали, проводници, кабели, за защита на ел. машини и апарати от влага, плесени и гъби.

Производство на термоустойчиви емайли , чрез смесване на лак КО-85 с алуминиева пудра в съотношение лак :пудра -100: 5 т.ч. или при смесване на лак с алуминиева стапа в съотношение 100: 10 т.ч. Емайлът е предназначен за покриване на продукти от стомана, титан, алуминиеви сплави, работещи при температури от -50ºС до + 400ºС (дълги) и до + 500ºС (къса експозиция), като газово-паропроводи, пещи за изгаряне на отпадъци, като както и за изпускателните системи на автомобилите, частите на двигателя и др. .

 

Покритие на дървени и ПДЧ повърхности:

Топлоустойчива силициева смола KO-85 може да се прилага за дърво и материали от дървесни влакна (ДВП, ПДЧ, OSB, шперплат и др.).
За лакиране на дървени повърхности без полиране, както и за възстановяване на повредена боя.


Може да се използва и за импрегнация на статори на ел.двигатели  с цел придаване на устойчивост на влага и работа във висока влажност. 

Силиконовият лак КО-85 е предназначен за лакобояджийската промишленост за изготвяне на термоустойчиви емайли за електропромишлеността, като средство за импрегниране на изолационни оплетъчни материали, проводници, тръби, кабели, части на бойлери, за защита на ел. машини и апарати от влага, плесени и гъби. 

 

Продуктът е запалим; моля, спазвайте пожарната безопасност инструкции по време на работа.

 

Методи за приложение

Подготовка на повърхността:

Отстранете праха, мръсотията, железните оксиди, ръждата и други замърсявания по някакъв механичен метод, обезмаслете с органични разтворители.

Механичното почистване на повърхността се извършва до степен St 3 (чрез ръчен метод) или SA2 - SA2.5 (чрез дробеструйно (пясъкоструйно обработване) метод съгласно ISO 8501-1: 2007. Този метод на почистване позволява да се постигне максимален ефект на топлоустойчивост и адхезия.

Приготвяне на смола (лак):

Когато се използва като водоотблъскващ препарат или грунд за силиконови емайли, смолата KO-85 се разрежда с разтворител в следното съотношение: 1 част разтворител на 2 части смола.Препоръчителни разтворители за смола KO-85: ксилол, толуен. Преди употреба, смесете добре смолата и изчакайте докато въздушните мехурчета се освободят.

Когато се прилага върху метални и дървени повърхности, смолата не се разрежда.

Смолата се нанася на 1-2 слоя с четка, валяк, пистолет за пръскане.

Полагането на следващия слой се извършва след пълно изсъхване на предишния слой, но не по-рано от 24 часа.

Покритието се полага върху суха, обезмаслена повърхност при температура на околния въздух и основата от -30 ° C до + 40 ° C и относителна влажност макс. 80%.

При боядисване при отрицателни температури, за да се предотврати образуването на замръзване и ледена кора, е необходимо да се гарантира, че температурата на боядисаната повърхност е не по-малка от 3 ° C над точката на оросяване.

При пневматично нанасяне разстоянието от дюзата за пръскане до повърхността, която трябва да се боядисва, трябва да бъде 200-300 mm, въздушно налягане 1,5-2,5 kgf / cm2, диаметър на дюзата 1,8-2,5 mm. Режимите на приложение се определят в зависимост от условията на работа и оборудването за приложение във всеки конкретен случай.

Преди нанасяне на покрития, заварки, ръбове на челни места, труднодостъпни места трябва да бъдат обработени със смола KO-85 по метода "лентов слой" с четка.

Металните повърхности са покрити в 2-3 кръстосани слоя с междинно изсъхване между слоевете „без слепване“ - 0,5-2,0 часа в зависимост от околната температура.

При отрицателна околна температура времето на експозиция се увеличава с 2-3 пъти.

 

Бетонните, азбестоциментовите, измазани, цименто-пясъчни повърхности са покрити в три слоя.

Времето за изсъхване на покритието до степен 3 („без слепване“) при температура от + 20 ° C е 3 часа.

Крайното време на изсъхване на покритието при температура от + 20 ° C е не по-малко от 24 часа.

 

При работа на покритието в агресивна среда (минерално масло, бензин, солена мъгла) се препоръчва топлинно втвърдяване на покритието при температура от + 250 ° C - + 400 ° C за 15-20 минути.

Разход: от 60 g / m2 на слой неразредена смола.

Внимание! Работи, извършвани при сухо време. Покритието трябва да бъде защитено от влага, докато изсъхне напълно.

В случай на неполимеризирана смола проникването на вода може да доведе до коагулация на смолата.

Съхранение

Съхранявайте смолата KO-85 в запечатан контейнер при температури от -30 ° С до + 35 ° С. Съхранявайте на хладно, сухо и добре проветриво място, далеч от нагреватели, предпазвайте от влага и пряка слънчева светлина.


Гарантираният срок на годност в оригиналния контейнер е 36 месеца.

Съхранението над датата, посочена на етикета, не означава непременно, че продуктът е неизползваем. В случай, че съхранявате повече, моля, проверете свойствата на продукта преди употреба.