меню
 • Винилов лак

Винилов лак

Виниловият лак е въздушно съхнещ еднокомпонентен лак на базата на винилова смола в комбинация с други добавки и компоненти. Покритието от винилов лак се характеризира с висока устойчивост на атмосферни въздействия - слънчева светлина, вода, влага, водни изпарения, морска атмосфера, тежки промишлени среди (хлор, серни и азотни окиси, амоняк, изпарение на нефтопродукти, киселини, основи, разтворители) в температурен интервал от -30 до +70 С. Покритието след изсъхване е матово, притежава висока устойчивост на атмосферни
въздействия (слънчева светлина, влага, водни изпарения, морска атмосфера), тежки промишлени среди (хлор, серни и азотни окиси, амоняк, изпарения на нефтопродукти, киселини и основи).

Покритието се използва освен за външна защита на метални и бетонни съоръжения разположени на открито и закрито, така и за защита на поцинкована ламарина. Покритието от винилов лак осигурява надеждна антикорозионна защита в продължение на 7 - 8 години.

Грундът и покривните слоеве (обикновено 2 слоя) се нанасят последователно в интервал от 4 - 5 часа (може и 24 часа) и съхнат повърхностно за 3 - 8 часа (+5 - +40 оС).

Време на съхнене, без лепнене - 6-8 часа
Дебелина на сухия филм, при посочения разход – 40 μм
Средният теоретичен разход на винилов лак за 1 слой е 0,150-0,180 кг/м² за метал и 0,250-0,350 кг/м²за бетон. Съхненето между отделните слоеве е12-14 часа. Покритието се произвежда в различни цветове, по задание на клиента и след изсъхване е матово.

Начин на приложение Хомогенизира се добре и разрежда до работен вискозитет с разредител ХС. Нанася се с четка, валяк или чрез шприцване в 2 слоя .

Разходни норми и дебелини на покритията:

 • метал - 1 грунд и 2 покривни слоя
 • разходна норма - 0,6 - 0,8 кг/м2 и обща дебелина не по-малка от 200 микрона.
 • бетон  - 1 грунд и 2 покривни слоя
 • разходна норма - 0,8 - 1,0 кг/м2 и обща дебелина не по-малка от 250 микрона.

Метод за нанасяна - механизирано (пневматично или безвъздушно), ръчно (четка, валяк).

 

РЕФЕРЕНТНИ ОБЕКТИ

(Винилов лак)

 1. Външно покритие на конструкции и съоръжения на “Агрополихим” – Девня.
 2. Външно покритие за бетонни и метални комини на ТЕЦ – Софи-Изток, ТЕЦ – Земляне, София, ТЕЦ – Марица – Изток 2, ТЕЦ – Бургас.
 3. Външно покритие на цистерна за сяровъглерод на “Химко” – Враца.
 4. Външно покритие на на резервоари за обезсолена вода на ТЕЦ – Бобов дол, ТЕЦ – Марица – Изток 1 и 2.
 5. Подова замазка на складове на Цигарена фабрика – София.
 6. Външно покритие на конструкции на “Солвей-Соди” – Девня.