меню
  • Полиуретанов лак

Полиуретанов лак

Полиуретановият лак представлява двукомпонентна композиция
Компонент 1- разтвор на полиуретанова смола в смес от подходящи органични разтворители, с добавки
Компонент 2- втвърдител 

Покритието притежава много добри декоративни качества, висока атмосферо-, водо- и химическа устойчивост, много добра адхезия към черни и цветни метали, дърво, бетон. Препоръчва се за нанасяне върху ДАУПОЛ ОП като финишен слой за по-голяма износоустойчивост и еластичност. 

Намира широко приложение като финишно покритие за употреба на открито и закрито на: - Метални конструкции, панели и съоръжения - Метални резервоари за съхранение на петролни и др. продукти - Метални контейнери, строителна, ЖП и друга техника - Съоражения от бетон (комини на ТЕЦ, ВЕЦ) др. - Надводната част на соленоводни и сладководни плавателни съдове и съоръжения. Покритието от лака се отличават с високи физикомеханични показатели - еластичност, устойчивост на изтриване, висока UV и атмосфероустойчивост в температурен интервал от -50 до +70оС, устойчивост на различни агресивни среди, устойчивост на морска атмосфера, отлични декоративни и естетически показатели (цвят, гланц, блясък) Много добра съвместимост на лака с епоксидни, акрилатни, винилови, винилестерни материали.

Предназначение За защитни и декоративни гланцови покрития върху здрави, чисти, сухи, обезпрашени повърхности от дърво, черни и цветни метали, бетон и др. Компонент 1 може да се
използва и като самостоятелно покритие. Полученото покритие е матово след въздушното изсъхване.

Време на съхнене без лепнене, 23оС - 60-90 мин
Време на образуване на твърд филм, 23оС - 8 часа
Жизнеспособност след смесване 6-8 часа
Теорет разходна норма за 30-40 μм деб. на сухия филм - 0,180 кг

Преди нанасяне се смесват Полиуретанов лак (компонент 1) и втвърдител М-75 (компонент 2)  в съотношението указано на опаковката.Хомогенизира се добре . При необходимост се разрежда с разредител ПУЛ. Нанася се с четка, валяк, или чрез шприцване. Практическия разход се определя в зависимост от условията и начинът на нанасяне.