меню
  • Полиуретанов цинк-фосфатен грунд

Полиуретанов цинк-фосфатен грунд

Висококачествен антикорозионен грунд, съдържащ цинков фосфат за вътрешна и външна употреба. Подходящ за стоманени, чугунени и  метални повърхности, изискващи отлична антикорозионна защита.

Предназначение
Използва се за грундиране на недобре почистени от корозия, но предварително обезмаслени и обезпрашени метални повърхности, преди нанасяне на полиуретанови лакобояджийски материали. В повечето случаи участва като елемент от разработена цялостна защитна система покрития за конкретен промишлен обект. Полиуретановият цинк-фосфатен грунд притежава висока устойчивост на атмосферни влияния, UV-лъчение, въздействие на химически агенти и добра водоустойчивост. Също като епоксидните покрития полиуретановите имат изключително добра адхезия към различни основи. Полиуретановият цинк-фосфатен грунд е по-еластичен в сравнение с епоксидните и поради тази причина притежава по-добра устойчивост на надраскване. Втвърденото покритие е подходящ е за експлоатация в широк температурен интервал от -15°С до +70°С. 

Функционален двукомпонентен антикорозионен грунд за повишени изисквания за качество (напр. Стрес от морска вода). Особено подходящ за нанасяне с четки и валяци. Устойчив на атмосферни влияния и устойчив на механично въздействие при нормален стрес. Устойчив на различни минерални и синтетични масла, както и на разредени киселини, основи и различни разтворители. 

Разход и съхнене
Средният разход на полиуретановия цинк-фосфатен грунд е 150 – 180 g/m² за 1 слой с дебелина 70-80 μm. Жизнеспособност на сместа 2-3 часа. Грундът втвърдява при температура 23°С за 24 часа. При полагането на следващ слой, операцията трябва да се извърши, в зависимост от условията, между 24-я и 48-я час от полагането на покритието. Предният слой трябва да е втвърдил напълно, без меки места и лепнеща повърхност.