меню
  • 1-компонентен Винилов грунд

1-компонентен Винилов грунд

Виниловият грунд се използва основно за защита на нарушени повърхности от метал, дърво и бетон, експлоатирани в условия на атмосферна корозия и тежки индустриални среди; Въздушно съхнещ 1-компонентен грунд, притежава добра пластичност и еластичност. Покритието е с висока УВ защита и е подходящо за детайли на открито. Матов външен вид, който предотвратява заслепяване. Най-често предписваната защитна винилова система се състои от 1 слой винилов грунд и 2 слоя винилов лак.

Температура на полагане на винилов грунд е от 5°С до 30°С, както на основата , така и на околната среда. Грунът има добра химическа съвместимост със стари покрития на база епоксидни, полиуретанови, алкидни материали.

Предимства на покритието от винилов лак: - Трудна горимост - Висока пластичност - Ниска степен на статреене и Висока скорост на физическо изсъхване.

Подготовка на основата

Металните повърхности трябва да бъдат подготвени чрез бластиране до Sa 21/2. /ISO 8501-1/.Нагарът от заваряването трябва да се отстрани. Фугите и заварките трябва да се прешлайфат. Металната основа трябва да бъде без замърсявания ,омаслявания ,които влошават адхезията.Препоръчително е почистване с водоструйка преди бластиращото почистване.

Разход и съхнене

Средният разход на винилов грунд  за 1 слой е 0,15-0,20 кг/м² за метал с дебелина на слоя 20-40 микрона. Грундът съхне при температура 23°С за 24 часа.Съхненето между отделните слоеве грунд и покривен лак е 4-5 часа.Покритието придобива експлоатационни качества след 7 денонощия.