меню
  • Даупол ОП
[ Промо ]

Даупол ОП

Даупол ОП е 2-компонентна цветно епоксидно покритие (2К пигментирана епоксидна смола с добавки и пълнители), с което се постига висока износоустойчивост, безфугова, лесно поддържаща се, гладка и гланцова повърхност или противоплъзгаща повърхност, когато продуктът се опесъчи с кварцов пясък. Настилката се препоръчва за умерено тежки натоварвания и вътрешни приложения. Дебелината на покритието може да бъде от 0,5 до 3 мм в зависимост от метода за нанасяне и разходната норма (с мече или чрез разливане).

 

Саморазливният под ДАУПОЛ ОП притежава свойствата на епоксидните смоли - изключителна механична здравина, износоустойчивост и химическа устойчивост. Подходящ е за закрити помещения, а за открити може да се използва ако върху него се положи Полиуретанова запечатка. Поради липсата на фуги саморазливните настилки са изключително подходящи за нуждите на хранително-вкусовата индустрия, производствени цехове, складове; фармацевтичната индустрия; болнични заведения и места, където е необходима безупречна хигиена. Този тип епоксидна настилка е подходящият избор за покриване на административни части, търговски площи, дискотеки, болници, лаборатории, за подове в зъболекарски кабинети, фармацевтични предприятия, както и в хранително-вкусови фирми. В комбинация с посипка от кварцов пясък и полиуретанова запечатка се използва за покритие на паркинги и гаражи. Покритието има гланцов външен вид. 

Може да се полага и върху вертикални повърхности - цокли, бордюри, парапети. Нанася се върху почистени, здрави, равни, сухи, обезпрашени метални и бетонни повърхности, предварително грундирани с епоксиден грунд.

 

Под въздействието на директна слънчева светлина може да се получи обезцветяване или разлика в цвета на покритието, което не оказва влияние върху функционалността и качествата на пода, а само на естетическите. За да се избегне промяна в цвета препоръчваме нанасянето на ПУ прозрачен лак - мат или полу-гланц върху епоксидното покритие.

 

РАЗХОДНИ НОРМИ
Средният разход на  Даупол ОП при дебелина 1 мм е 1,5 -1,6 кг/м² при изливане и 0,5кг/м² при нанасяне с валяк, за 2 слоя. Композицията втвърдява при температура  23 °С за 24 часа. Покритието придобива експлоатационни качества след 7 денонощия. Покритието трябва да се съхранява в сухи, закрити складови помещения при температури от 10 до 30 °С.

Могат да бъдат изпълнявани два варианта гладко и грапаво покритие, и с различни цветове по RAL. 

Нашите стандартни цветове за Даупол са следните: сиво RAL 7035, сиво RAL 7038, тъмно сиво RAL 7040, бяло RAL 9003, бежаво RAL 1013, зеленo RAL 6019 , тюркоазено RAL6034

 

Виж ги тук.

 

Други цветове по RAL или по мостра са възможни след консултация с нас и предварителна заявка. Цената за нестандартен цвят се завишава с между 5% -15% в зависимост от цвета и минималното количество за заявка от нестандартен цвят е 25 кг.

Опаковки: комплекти с тегло (A+B) от 5kg, 10kg, 25kg.


ПОДРЪЖКА И ПОЧИСТВАНЕ
Покритието е устойчиво на конвенционалните миещи препарати и алкални разтвори в температурен интервал от -10oС до +60oС. След измиване покритието се подсушава.

ХИМИЧЕСКА УСТОЙЧИВОСТ
ДАУПОЛ е устойчив на разредени киселини, основи, разтвори на соли, масла, мазнини, бензини, керосин, алкални разтвори, детергенти, агресивни газове и солена мъгла. Издържа на
въздействието на натриев карбонат, натриев сулфит, 50%-на натриева основа (при 50ºС) и др.

Подовата настилка се изпълнява чрез последователно извършване на следните операции :
- проверка на качеството на съществуващия бетон;
- отстраняване на дефектните участъци и възстановяване целостта на основата с циментово-пясъчен разтвор или епоксидна шпакловка;
- шлайфане на повърхността;
- грундиране с епоксиден грунд;
- нанасяне на лицевия слой от композицията Даупол.

Време за желиране (за работа) с една приготвена работна доза, без опасност от втвърдяване – 30 мин.
Време за повърхностно втвърдяване ( за ходене ) – 24-48 часа ( в зависимост от температурата).
Време за пълно втвърдяване ( експлоатация) – 7 денонощия.


Забележка: Минималната температура при нанасяне и формиране на подовото покритие – не по-ниска от + 10 °С. Не се допуска разреждане на епоксидния саморазливен материал.
Начин на нанасяне – с метална или гумена шпакла, метална мистрия, маламашка.

Температурата на основата и невтвърдилия под трябва да бъде поне с 3ºC над точката на оросяване, за да се избегне риска от конденз и поява нa шупли по повърхността на положения продукт. При ниски температури и висока влажност се увеличава вероятността за образуване на шупли по повърхността.

Преди смесването разбъркайте комп. А механично с електрически миксер (300–400 об./мин) или друго подходящо оборудване. Когато цялото количество от комп. В е прибавено към комп. А  продължете смесването  още три минути до получаване на еднородна смес. Сместа се пресипва в чист съд  и се разбърква за кратко. Трябва да се избягва прекалено дългото миксиране, за да се предотврати въвличането на въздух в сместа.

 

*Под въздействието на директна слънчева светлина може да се получи обезцветяване  или разлика в цвета на епоксидни покрития ДАУПОЛ или епоксидните емайллакове, което не оказва влияние върху функционалността и качествата на покритията. За да се избегне промяна в цвета на епоксидно покритие, препоръчваме нанасянето на ПУ прозрачен лак (мат или полу-гланц) върху него. Полиуретановият лак притежава и по-добри износоустойвичи качества от епоксидния както и по-добра еластичност.

Минимални якостни характеристики на основата:

 

  • Якост на натиск                      – 25 N/mm²
  • Якост на скъсване при опън – 1,5 N/mm²
  • Якост на опън при огъване    – 30 N/mm²
  • Остатъчна влажност –  4% (ако влажността е по-висока, предлагаме специален грунд за влажни и омаслени повърхности)
  • Здрава, без язви и пукнатини, и при почукване да не показва наличие на кухини.
  • Температура при полагане – мин. 10ºС
  • Без неравности и наклони

 

Полагане на покритието:

Преди полага не на Даупол ОП, се уверете, че върху основата е положен равномерен слой грунд, без наличие на пори. Ако е необходимо нанесете 2 слоя от грунда.

Когато се нанася като саморазливка, се излива и разпределя равномерно с подходяща маламашка или разпределителен гребен до желаната дебелина.Веднага след това се обезвъздушава с иглен валяк в две перпендикулярни посоки, за да се заличат следите от маламашката, да се отстрани вкарания въздух в покритието и да се постигне равномерна дебелина и желания повърхностен финиш. 

Когато се нанася като износоустойчиво гладко тънкослойно покритие, Даупол ОП се нанася с късокосмест валяк в две перпендикулярни посоки.

Ако се прави противоплъзгащо покритие с посипка, тогава нанесете покритието и веднага опесъчете с кварцов пясък до излишък, така че да получите равномерна повърхност. След изсъхването на изравнителния слой, отстранете незалепналия кварцов пясък с индустриална прахосмукачка и нанесете финишно/ запечатващо покритие от Даупол ОП или от полиуретанов емайллак.